انتخاب اسباب بازی
هنگام خرید اسباب بازی باید توجه داشت که نه تنها بی خطرترین، خوش رنگ ترین ، سرگرم کننده ترین و آموزشی ترین اسباب بازی را انتخاب کنید، بلکه باید به خواست كودك و علاقه او هم توجه داشت، البته نباید برضرورت توجه به كيفيت اسباب بازی و تاكيد روانشناسان بر انتخاب بهترين گزينه را هم فراموش کرد.
انتخاب اسباب بازی متناسب با سن کودک :
0 تا 12 ماه:
انتخاب اسباب بازی در هر سنی بسته به تواناییهای کودک فرق دارد. از صفر تا سه ماهگی کودک به خوبی قادر به دیدن اطراف خود نیست چشمهای کودک در این سن هنوز تار میبیند او نور و اشیا خیره کننده را بهتر میبیند. در انتخاب اسباب بازی باید دقت کنید که اسباب بازیهای سفید و سیاه برای این سن مناسب نیست. اسباب بازی های رنگی با تضاد رنگ در این سن کودکان را جذب خواهد کرد. کودکان تا دو ماهگی حتی دستان خود را نیز کشف نکردهاند. نوزادان در این سن ممکن است به صورت غریزی آنچه را که شما در دستانشان قرار میدهید، محکم بچسبند. اما واقعا نمیتوانند با آن بازی کنند. او ممکن است از تماشای یک بازی عروسکی یا گوش دادن به آن لذت ببرد اما کودکان بیشتر به دنبال نگاه کردن و گوش دادن به شما هستند.
در دو تا سه ماهگی هنگامیکه کودک شما میتواند دستهایش را باز کند او برای اولین بار دستانش را کشف میکند از این دوره به بعد اسباب بازی بعنوان ابزار یادگیری بسیار ارزشمند میشود. انتخاب اسباب بازی موزیکال بهترین نوع اسباب بازی در این سن هستند. اما توجه داشته باشید که این اسباب بازی ها باید فوق العاده نرم باشند چرا که ممکن است نوزادتان آن را به سر یا بدن خود بکوبد.
انتخاب اسباب بازی های مفید نوزادان :
- اسباب بازی های رنگی و نورانی
- جغجغه سبک
- آینههای نشکن و بی خطر
- عروسکهای نرم ، قابل شستشو و رنگی که خندان هستند
- توپهای پارچه ای نرم رنگی
- کلید پلاستیکی
آنها به آنچه که این اسباب بازی ها انجام میدهند ( صدا و حرکت اسباب بازی ) توجه میکنند.
ارتباطات موجود در مغز کودکان تقریبا به شکل زیر میباشد:
صداها = دستان
دستان = حرکت
حرکت = من
دستان من = حرکت = صدا
نگاه کنید که من چه کاری میتوانم انجام دهم !
حدودا از 10 تا 14 هفتگی، کودک شما از گرفتن چیزی شبیه دم بچه گربه و کشیدن آن لذت میبرد.شما میتوانید اسباب بازی هایی با اشکال مختلف (مثل اسباب بازی بافتی و پارچهای، توپ کرکی و ریش ریش، حلقه پلاستیکی نرم ، عروسک پرشده با مواد نرم و… ) بالای گهواره برایش آویزان کنید.بندهایی را بالای سر او آویزان کنید تا هنگامیکه کودک دراز کشیده است آنها را بگیرد.از تاب خوردن و به صدا در آمدن آنها مشعول خواهد شد.
این بازی به کودکتان کمک میکند که بین آنچه که با دستانش انجام میدهد و آنچه که اتفاق میافتد (مثل تاب خوردن و به صدا درآمدن) ارتباط برقرار کند.
1 تا 2 سال :
اسباب بازی های علت ومعلولی در این سن برای کودکان جذاب است. مثلا زمانیکه کودک توپی را هل میدهد، توپ میغلتد، صدا میدهد، نور تولید میکند و… . اینکه کودک با حرکت دست خود بر روی توپ باعث بوجود آمدن پدیدهی غلتیدن، صدا و نور میشود کودک را جذب خواهد کرد.
انتخاب اسباب بازی های صفحهای که کودک با فشردن دکمهای روی صفحه باعث روشن شدن حروف الفبا یا اعداد روی آن میشوند، نظر کودک را جلب میکند. دقت کنید که هدف این اسباب بازی آموزش حروف یا اعداد نیست چرا که این آموزش برای این سن خیلی زود است اما کودکان به خوبی تحت تاثیراین بازی قرار میگیرند.
انتخاب اسباب بازی های مفید:
- حلقههای پلاستیکی تو پر
- اسباب بازی هایی که با کشیدن یا هول دادن آنها، صدا ایجاد میشود یا اینکه قطعات آنها متحرک بوده و قابلیت روی هم چیدن دارند
- چکشهایی که کودک بتواند با آنها برروی اشکال و گیرهها بکوبد
- توپهایی که از سوراخ رد میشوند
- آلات سادهی موسیقی مثل طبل که کودک با کوبیدن روی آن تولید صدا میکند
- جورچین های شکل دار
- پازل های 4 یا 5 تکه
- وسایل نقلیه بزرگ مانند اتوبوس مدرسه، موتور آتش نشانی، قطار و… که آدمکهای پلاستیکی روی آنها سوار است
- اردک پلاستیکی یا قایقهای اسباب بازی برای زمان حمام
2 تا 3 سال :
بازی های این سن بیشتر هدف گرا هستند. بازی هایی شبیه تکمیل پازل، خانه سازی با بلوک و… که توسط خود کودک انجام میشود. کودکان در این سن از بازیهایی که در آنها رفتار اطرافیان را تقلید میکنند بسیار استقبال میکنند. مثل زنگ زدن و صحبت کردن با تلفن، حرف زدن با عروسک سخنگو و… . سیاست شما در این بازیها خیلی مهم نیست چرا که خود کودک به صورت کلیشهای و با توجه به جنسیت خودش در این بازیها نقش آفرینی میکند. به عنوان مثال پسران ممکن است با یک ماشین کمپرسوری شن و ماسه بازی کنند و دختران با عروسکی که بتوانند به آن غذا داده، بخوابانند یا پوشکاش را عوض کنند .
انتخاب اسباب بازی های مفید :
- عروسک و حیوانات پرشده با مواد نرم
- بازیهای نمایش مثل پذیرایی مهمان با چای، صحبتهای تلفنی، راه بردن عروسک با کالاسکه
- اسباب بازی سوار شدنی، واکر و سه چرخه
- اسباب بازی موزیکال (اسباب بازی هایی که کودک با فشردن دکمه ای باعث چشمک زدن یا کوک شدن آن میشود)
- اسباب بازی های بزرگ حمل و نقل با دکمههایی جهت ایجاد صدای زنگ یا آژیر
- جورچین ها
- اسباب بازی های ساختنی
4 تا 5 سال :
در این سن کودکان توانایی فوق العادهای برای یادگیری دارند. 4-5 سالگی زمان مناسبی برای آشنایی با اسباب بازیهایی است که مهارتهای ریاضی و کلامی کودکان را تقویت میکند.انتخاب اسباب بازی آموزشی که با انجام درست بازی، با صدای بوق یا آهنگی کودک را تایید کرده و اگر او بازی را اشتباه انجام دهد اشتباه را به کودک اعلام و او را به انجام دوبارهی بازی تشویق میکند. همچنین کودکان در این سن قوهی تخیل خوبی داشته و قابلیت آن را دارند که در خیالشان خود را جای شخصیتهای متفاوتی مثل پزشک، معلم، خلبان و… تصور کنند.
انتخاب اسبا ب بازی های مناسب :
- اسباب بازی های الکترونیکی صدا دار
- لگوهای ساختنی با قطعات بزرگ و اشکال مختلف
- پازل هایی با پیچیدگی نسبتا بالا
- فیگور اکشن ها (فیگورهای شخصیتی مثل بت من ، جوکر، اسپایدرمن و…)
- عروسکهای باربی
- اسباب بازی هایی مثل ماکت فرودگاه ، ایستگاه قطار، پارکینگ ها و…
- دوچرخه ( به همراه چرخهای کمکی )
- توپهای بازی ( فوتبال ، بسکتبال و…)
6 تا 7سال :
کودکان در این سن به دنبال کشف و توسعهی علاقه مندی خودشان هستند آنها در بازی با معلمان یا همسالانشان این علاقه مندیها را پرورش میدهند بعضی از کودکان دوست دارند آزمایشهای علمی را ( البته با کمک شما) انجام دهند یا اینکه جواهراتی را با مهرهها بسازند و با عروسکهایشان بازی کنند. در این سن کودکان به پیدا کردن دوستهای جدید ، بازیهای کامپیوتری، بازی با دوستان، کارتها و تخته های بازی علاقه مند میشوند.
انتخاب اسباب بازی های مناسب :
- ماشینهای کنترلی
- کیتهای علمی
- تلسکوپ ، ذره بین و مگنت ها
- بازیهای پسرانه
- بازیهای کامپیوتری و ویدیویی
- ابزارآلات ورزشی
- بازیهای استراتژیک مثل شطرنج ، تخته نرد و…
ارسال دیدگاه