
آموزش مهارت های ارتباطی به کودکان
مهارت های ارتباطی کودکان کودکان از همان لحظه تولد قادر به برقراری ارتباط هستند.با گریه کردن، صدا در آوردن، حالت چهره، تماس چشم، لبخند، حرکات دست و پا... و وقتی کمی بزرگتر شدن با اشاره کردن با دیگران ارتباط برقرار میکنند. آنها زبان مادری را در دوران حساس 5 تا 6 سال اول زندگی یاد میگیرند.آموزش مهارت های ارتباطی به کودکان خصوصا در سنین پیش دبستانی یک مرحله خیلی مهمی هست و آنها را برای دوران مدرسه و بقیه مراحل زندگی در آینده آماده میکند.کودکان با ارتباطات خوب، دوران تحصیل موفقتر و شادتر هستند و در آینده برای پول در آوردن به آنها برای رسیدن به نتیجه مطلوب کمک میکند. یک مهارت ضروری و حیاتی هست.با داشتن مهارت های ارتباطی قوی راحتتر میتوانند مشکلاتشان را حل کنند و در توانایی بحث کردن و دلیل ...
مهارت های ارتباطی کودکان
کودکان از همان لحظه تولد قادر به برقراری ارتباط هستند.با گریه کردن، صدا در آوردن، حالت چهره، تماس چشم، لبخند، حرکات دست و پا… و وقتی کمی بزرگتر شدن با اشاره کردن با دیگران ارتباط برقرار میکنند. آنها زبان مادری را در دوران حساس 5 تا 6 سال اول زندگی یاد میگیرند.آموزش مهارت های ارتباطی به کودکان خصوصا در سنین پیش دبستانی یک مرحله خیلی مهمی هست و آنها را برای دوران مدرسه و بقیه مراحل زندگی در آینده آماده میکند.کودکان با ارتباطات خوب، دوران تحصیل موفقتر و شادتر هستند و در آینده برای پول در آوردن به آنها برای رسیدن به نتیجه مطلوب کمک میکند. یک مهارت ضروری و حیاتی هست.با داشتن مهارت های ارتباطی قوی راحتتر میتوانند مشکلاتشان را حل کنند و در توانایی بحث کردن و دلیل آوردن در ارتباطات با دیگران خبرهتر هستند.
برقرار کردن ارتباط از طریق کلام، حالت چهره، علائم… انجام میشود.کسب مهارت های ارتباطی باعث افزایش اعتماد به نفس شده و کودکان قادر هستند احساسات و نظراتشان را به راحتی ابراز کنند و در بهبود تفکر انتقادی و قدرت حل مسئله و تصمیم گیری به آنها کمک میکند.
در مهدکودکها یا توسط والدین و مراقبین فعالیتهای زیادی در جهت بهبود مهارت شنیداری و ادراکی کودکان میتوان انجام داد.بهترین راه برای یاد دادن بازی و تفریح هست.
گوش دادن و فهمیدن:
چطور ما میتوانیم مهارت شنیداری و ادراکی کودکان را تقویت کنیم؟
گفتگو با آنها:صحبت در مورد چیزهایی که برای آنها معنادار هست.یک لیستی از چیزهای مورد علاقه کودکتان تهیه کنید.وقتی برای انجام بازی یا فعالیتی برنامه ریزی میکنید به علاقمندیهای کودکتان بیشتر توجه داشته باشید، زیرا آنها به فعالیتهایی که تجربهای در مورد آن نداشتهاند و یا قبلا در مورد آن صحبت نداشتهاید و معنایی ندارد، کمتر علاقه نشان میدهند.
گوش دادن به آنها:شاید سخت باشد وقتی در اتاقی پر از آدم مجبور شوید به گفتگوهای یک کودک گوش دهید خصوصا وقتی که صحبتشان طولانی هم هست.اما این خیلی مهم هست.گفتگوهایی که کودکان با شما دارند حتی اگر خیلی ناچیز و کم اهمیت باشد، مانند اینکه صبحانه چه خوردند، ولی برای خودشان خیلی مهم هست.وقتی شما متوقف شده و چشم در چشم کودکان با دقت به صحبتهای آنها گوش میدهید، این پیام را دارید که جملات تو برای من مهم هست. وقتی با پرسیدن سوالاتی ادامه صحبت را طولانی کنید با چشمان مشتاق آنها روبرو میشوید.شما در حال ساختن ارتباط هستید و با این کار اعتماد به نفس را در کودکان تقویت میکنید.
بازیهای دو به دو: بازی و یا فعالیتهایی را ترتیب دهید که دو به دو باشد.بازیهای گروهی، نمایش خلاق، کارهای هنری، بازی کلامی … همه اینها فرصتهایی را برای گفتگو دو به دو کودکان فراهم میکند.
خواندن شعر:در هر فرصتی با بچهها شعر بخوانید.شعر خواندن باعث تقویت ساختار زبان شده و کودکان با لحن صداها آشنا میشوند.
سوالات باز:پرسیدن سوالات باز که پاسخ آنها بله یا خیر نیست کمک میکند تا کودکان خودشان را بعنوان برقرار کنندههای خوبی در ارتباط فرض کنند و تشویقی برای رشد مهارت های ارتباطی باشد.
تمام کردن داستان:این تمرین برای همه گروههای سنی خوب هست.بچهها عاشق داستان هستند.یک داستانی که کودک شما با آن آشنا هست و علاقه دارد را انتخاب کنید.ابتدای داستان را بخوانید و از کودکتان بخواهید، آنرا تمام کند.
سخن ورزی بالبداهه:یک موضوعی را انتخاب کنید و در مورد آن 2 دقیقه صحبت کنید.بعنوان نمونه فیلم مورد علاقه یا خاطره تعطیلات آخر هفته…
بازی تلفن: تلفن بازی مهارت های شنیداری را در کودکان تقویت میکند.یک بازی مناسب هر گروه سنی هست.کودکان خردسال و پیش دبستانی با جملات سادهتر شروع کنید و برای بچههای بزرگتر از جملات پیچیدهتر و طولانی استفاده کنید.
شرح یک تصویر: یک فکر عالی برای کودکان خردسال شرح و توصیف تصاویر هست.آنچه در تصویر هست منظره، آدمها، رنگها… هر چیز دیگری که میبینید را توضیح بدهند.برای بچههای بزرگتر سوال کنید که “فکر میکنند چه اتفاقی قبل از تصویر رخ داده و چه اتفاقی بعد از آن رخ میدهد”.با این تمرین کودکان یاد میگیرند تا نظریهها را در قالبی که برای دیگران قابل درک هست، بیان کنند.
بازی خوردن سیب: یکنفر چشمانش را میبندد باید به دیگری که او هم چشمانش بسته هست، سیب بدهد تا بخورد.نفر سوم با چشمان باز این دو نفر را با دادن آدرس صحیح راهنمایی می کند.این بازی به بچهها یاد میدهد که چطور جهت دهی و آدرس دادن تاثیر گذاری داشته باشند.
آدرس دهی: آیا تابحال در مسیر به مقصد اجازه دادهاید که کودکتان آدرس بدهد؟مثلا آدرس از خانه تا سوپر مارکت یا هر مسیری که رفت و آمد دارید.یک تمرین عالی برای آدرس دهی خصوصا برای کودکان 10 تا 18 سال هست ولی یک درس از مهارت های ارتباطی هم در آن هست.برای یک ارتباط تاثیر گذار و رسیدن به آنچه که شما میخواهید باید یاد بگیرید که منظورتون را به درستی تفهیم کنید.بازی پیدا کردن گنج یک نمونه از این فعالیت هست.
ارائه: از کودکتان بخواهید ارائهای داشته باشد.این ارائه میتواد شرح انجام یک کاردستی، نواختن پیانو، از حفظ خواندن شعر، آواز خواندن… باشد.کودک شما یاد میگیرد که چطور خودش را به نمایش بگذارد.در هر گروه سنی فعالیتی مثبت و با ارزش هست.اگر کودک شما خردسال هست و صحبت کردن در جمع راحت هست که چه بهتر. این تمرین کمک میکند تا بر بزرگترین ترسی که بیشتر آدمها دارند، غلبه کرد.(ترس صحبت کردن در جمع).
تحقیقات نشان میدهد آدمهایی که از صحبت کردن در جع لذت میبرند از بقیه که اینطور نیستند، موفقتر هستند.پس کودکان را تشویق کنید تا استعدادهای ذاتی و قابلیتهایشان را ارائه بدهند.
borhan
برای نفر مفیدمفید بود
ارسال دیدگاه